duminică, 16 februarie 2014

Pietrele Moeraki - Noua Zeelanda

Povestirile nativilor maori afirma cu tarie ca enigmaticii bulgari de piatra reprezinta  relicvele  cosurilor , tatarcelor ori a  cartofilor impietriti pe care cei dintai oameni  din  Noua Zeelanda , uriasii , le-au risipit in tentativa lor de a locui insula.  De fapt , bizarele pietre rotunde sunt un proces intalnit  rareori de eroziune a unor oranduiri de pietre ce s-au format in Paleocen . In mod practic , noroiul si aluviunile preistorice s-au intarit , dobandind o data cu trecerea timpului  , forme perfect rotunde .



1/3 dintre bulgari au diametre cu dimensiuni intre 0,5 si 1 metru , iar celelalte  2/3 au diametrul de 1,5-2,2 metri . Evenimentul nu este unic , roci similare intalnindu-se si in alte zone din Noua Zeelanda , mai cunoscute fiind cele din zona Shang Point , denumite Pietre Katitki , in interiorul carora s-au  gasit oase de mososauri si plesiosauri . Astazi rocile  sunt   atractia turistica centrala in Noua Zeelanda .

Muntii Sanqingshan - China

Parcul National Muntii Sanqinshan din China , are o suprafata de 23.000 de ha , a ajuns de curand , mai exact in 2008 , cel de al 7-lea monument natural din China cuprins in patrimoniul UNESCO . Zona  intovarasita  cu manastirile Taoiste , acest parc reprezinta  o reala capodopera a naturii , privelistile sale aratand ca rupte dintr-un film s-f .  Formatiuni gigantice  din  granit , absolut verticale , se ridica inspre nori , la altitudini colosale , fiind asemanatoare  cu siluete umane ori cu animale legendare.



Tot acest tablou  este invadat de pomi inalti , iar fenomenele meteo fac ca ceata , norii si curcubeele sa ascunda de multe ori stancile si putinele manastiri din aceasta zona  . Muntii Sanqinshan au un aer tainic , probabil acesta fiind si motivul pentru care vechii preoti taoisti  au optat pentru ei ca loc de meditatie si rugaciune . Acesti munti  sunt  una dintre cele mai pretioase si mai pretuite  locatii turistice din China , foarte multi turisti alegandu-i ca destinatie de vacanta pentru a vizita padurile salbatice , paisajele locului ajungand si in “Avatar” ,faimosul film hollywoodian .

Pu'u O'o - Hawaii

Vulcanul Pu'u O'o ,situat in Parcul National Vulcanic din Hawaii a ajuns cunoscut  in intreaga lume dupa ce a fost apreciat ca fiind cel mai longeviv vulcan din ultimele cinci sute de ani . Incepand din anul 1983 si pana in zilele noastre , vulcanul a erupt neintrerupt , acoperind o arie de 117 km patrati din exoticul arhipelag american.



Povestirile nativilor hawaiieni spun ca zeita vulcanilor , pe nume Pele , si-a utilizat bagheta magica pentru a elibera vulcanul , numele O'o insemnand exact aceasta unealta cu capacitati supranaturale al zeitatii . Puhoaiele de lava se inalta cateodata chiar si la 460 de metri altitudine , cea mai devastatoare eruptie fiind cea din 1990 , atunci lava acoperind  2 asezari si devastand mai mult de 100 de case din alte doua localitati .
La 3 ani de la prima eruptie , in anul 1986 , lava a luat contact  cu apa oceanului in care se scurge si astazi , la mai mult de 12 km departare de crater . Si , cu toate acestea , vulcanul , in afara de marea curiozitate provocata in randul vulcanologilor din intreaga lume , s-a transformat intr-o tentatie  imensa pentru vizitatorii atrasi de trairi intense . Un vulcan brutal ca acesta  nu este o imagine pe care sa o intalnesti in viata de zi cu zi , si pozele facute in acest loc au ajuns pe scoartele unora dintre cele mai cunoscute publicatii de stiinta din intreaga lume.

Enigma Lacului Roz

Lacul Hillier este socotit unul dintre miracolele Australiei , impreuna cu Uluru, " piatra sacra " , Marea Bariera de Corali ori Padurea de Eucalipt.
Unul dintre cele mai enigmatice meleaguri de pe Terra este Lacul Hillier,Australia . Apa sa are culoarea roz ,iar oamenii de stiinta nu au gasit inca motivul pana in acest moment .  Neobisnuit este si faptul ca apa isi mentine nuanta chiar daca este imbuteliata ori pusa in vase.
In prima faza, oamenii de stiinta au crezut  ca apa este colorata astfel din pricina unor alge ori bacterii , care ar putea imprima aceasta nuanta la contactul cu lumina solara ,  insa cercetarile realizate ulterior au indicat lipsa bacteriilor si a algelor , unica noutate deosebita reprezentand-o concentratia foarte crescuta de sare din apa ,insa acesta nu este un factor care sa influenteze culoarea apei  .O conceptie aflata in curs de examinare si care ar rezolva misterul "rozului"  ar fi aceea ca apa nu contine o cantitate suficienta de nitrati ori ca sarea din preajma lacului ar reflecta lumina solara , creind o iluzie optica.



”Cerul straniu” din comuna Bozioru

Inafara de  Complexul sihastriilor construite in stanca , comuna Bozioru , judetul Buzau este stiuta si pentru “ cerul straniu “ . In comuna Bozioru , satul Fisici si in catunul Nucu , in apropierea Lacului Gotes ,  se gaseste bolta unui cer de o limpezime incredibila , ale carui tonuri patrunzatoare socheaza oamenii de stiinta .
Interventiile stiintifice au estimat in masuratori stralucirea cerului de la  Bozioru la 23.000 de grade Kelvin , in vreme ce pentru un cer limpede masuratorile ajung de obicei la 6.000 de grade Kelvin . Asemanator unei spirale ce te trage inspre o alta  lume , cerul din comuna Bozioru iti paralizeaza instinctele hipnotic si te duce in adancurile fiintei cu masinarii necunoscute . Oamenii de stiinta extrasenzoriali il  apreciaza fara  indoiala , ca fiind una dintre deschiderile energetice ale Universului , in care timpul si spatiul este egal cu axa infinitului . In afara de cerul deosebit , asociatii guvernamentale ori nu au aratat interes fata de intamplarile transformate  in ceva comun in acest loc , care au trecut de a fi  considerate coincidente .
Volatilizari enigmatice de oameni , care au disparut din imediata apropiere a persoanelor care ii  acompaniau si care ori nu s-au mai intors niciodata , ori s-au pomenit  intr-un alt loc , nestiind ce li s-a intamplat  ; dereglarea de neinteles a masinariilor electronice ; izvoarele cu ape radioactive , cunoscute sub numele de  ape vii ; anomaliile magnetice ; ivirea unor Obiecte Zburatoare Neidentificate ; intensificarea spontana a proceselor telepatice si a altor actiuni  extrasenzoriale , la persoanele obisnuite care strabat acele locuri reprezinta doar putine dintre bizareriile Boziorului .
O parte dintre istorici sprijina ideea ca muntii Buzaului sunt locul de origine al crestinismului din Romania . In grupurile de locuinte rupestre din muntele Crucea Spatarului au vietuit la numai 300 de ani dupa Hristos cei dintai propagatori ai  crestinismului  veniti din Orientul Mijlociu , pentru a destainui pildele  lui Hristos . Cea dintai asezare , dintre cele aproximativ 20 cate se afla in multitudinea de relicve rupestre , este grota denumita Fundul Pesterii , in care s-a locuit incepand cu  secolul 6 IEN . Aceasta are peretii impodobiti cu  multiple scrieri indescifrabile , dintr-un alfabet local .

Picturile pe peretii pesterii Coliboaia din Bihor

Specialistii romani au intalnit in Pestera Coliboaia din Bihor picturi rupestre care s-a demonstrat ca sunt cele mai vechi din Europa Centrala , fiind datate de acum aproximativ 35.000 de ani . Picturile , infatisand  animale din acele timpuri ca  bizoni, rinoceri si capete de urs , s-au pastrat foarte bine  multumita starii bune de umiditate din apropierea pesterii in care au fost descoperite . Deocamdata pestera nu este deschisa , speologii continuandu-si cercetarile . Inafara de asta ,  patrunderea in aria picturilor rupestre este foarte dificila .




Pestera cu Oase din Valea Minisului – locul in care a s-a odihnit cel mai „vechi” om din Europa

In sistemul carstic al Vaii Minisului , in apropierea orasului Anina , judetul Caras Severin , se gaseste o pestera al carei renume a fost facut cunoscut lumii cu aproape 10 ani in urma . Pestera cu Oase este locul in care  s-au gasit cele mai vechi relicve din Europa ale omului modern . Fosilele , care provin  de la trei oameni , au o vechime de 35.000 de ani , ori 40.500 daca se folosesc date calibrate.


Cel mai vechi papirus complet din Europa

Unicul  papirus din Romania , gasit cu peste 50 de ani in urma , este redactat in limba greaca veche si este incomparabil  , deoarece este unicul  papiruscomplet din Europa ce dateaza din sec IV i.H. . El a fost gasit la Mangalia in anul 1959 si a fost dus , in Rusia , in acelasi an  , pentru a fi restaurat si  pentru conservare . Dupa aceea , insa , nu s-a mai auzit nimic despre el . Cu toate acesstea , in vara anului 2011 el a fost inmanat reprezentantilor Muzeului de Arheologie „ Callatis ” .

Credeti ca masinile urca singure la deal ,cu motorul oprit , ori ca apa curge in sus ?

Sunt  locuri din Romania in care masinile se deplaseaza la deal chiar daca au motorul oprit ori dau impresia ca se deplaseaza la deal . Zona Bucium – jud Iasi , este foarte cunoscuta . Pe langa aceasta , mai este o alta in Muntii Gutai , la pasajul  dintre Baia Mare si Sighetu Marmatiei , Pasul Tihuta si chiar o zona in BabadagObarsia Lotrului , Tulcea , Magura Baciului , Bacau ,  Buzau ori Maramures . Puteti merge si verificata singuri , simtind voi insiva senzatia si aplecand balanta inspre una din explicatii.

Turismul paranormal si Padurea Baciu

Padurea Baciu , situata la distanta de 5 kilometri de orasul Cluj , a devenit cunoscuta  in anul 1968 , cand Emil Barnea a afisat o poza a unui OZN cazut in acea arie . In acest loc este o arie magnetica de 300 metri , in care muschii de pe scoarta copacilor  nu indica  nordul , asa cum este firesc , iar ciupercile  frecvente  pentru acest fel de padure nu isi fac aparitia niciodata . In acest loc ar fi fost intalnite broaste de culoare rosie de marimi  apreciabile  Au fost semnalizate si situatii ciudate , in care aici  a plouat vijelios , insa numai pe aria de 300 de metri . Tot in acest loc isi fac aparitia ” ingerii pazitori ” , entitati ce pot fi observate numai cu ajutorul aparatului  foto si ce nu pot fi percepute de ochiul omenesc . Conform articolelor din presa , in aceasta arie se intampla deseori lucruri inexplicabile . Inafara de aparitia enigmatica a OZN-urilor , intamplari stranii petrecute in noaptea de Sanziene si volatilizari de oameni , la fel ca in Triunghiul Bermudelor.




sâmbătă, 15 februarie 2014

Micul Canion al Romaniei : intre turnuri si piramide, in prapastiile de la Rapa Rosie

Marele Canion Colorado are un frate mai mic , care se gaseste la aproape 3 kilometri de orasul  Sebes ,  judetul Alba . Poarta numele de  Rapa Rosie si se desfasoara pe o arie de aproximativ 25 de ha . Dimensiunile acestuia nu se pot asemui cu cele ale bine cunoscutului canion american , teritoriul ocrotit nu inceteaza sa determine sute de curiosi sa il viziteze . Rapa Rosie reprezinta o rezervatie geologica ai carei pereti ajung la  inaltimi de aproxiimativ 100 de metri . Turistii sunt tentati in mod special de relieful special creat de ape in lutul dealului .


Piatra pretioasa dintre coline – Laguna albastra de la Aghires

Extragerea de caolin de la Aghires a gaurit  fasia prin care nu trece apa de argila si a impuns panza de apa freatica ori un izvor subpamantean . Apa a izbucnit si a inundat intreaga cariera . Laguna Albastra este numele primit de lacum format astfel , din cauza nuantei apei pline cu praf de argila . Straniu este ca apa lacului ia nuanta cerului . Este albastru in zilele senine si gri in zilele inorate .


La Zaplaz , porti inspre alta lume

Escaladand  de la Refugiul Spirlea pe ruta La Lanturi , din Piatra Craiului , intalnesti gaurile in roca si ,evident , iti pui intrebarea  “cum s-a intamplat ?”  . Aceste altitudini au fost in vremuri de mult apuse fundul unei mari . Iar dovada sunt cantitatile mari de cochilii pietrificate , pe care le puteti vedea peste tot . Cine a avut atata rabdare si putere ?! Ei bine ,   timpului ccare a avut discipoli ca vremurile  , vantul , apa …